КОЕДУКАЦІЯ: АРГУМЕНТИ СТЕПАНА БАЛЕЯ У ВИМІРІ ГЕНДЕРНОЇ ПЕДАГОГІКИ - Гончаренко, О. А. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
У статті розглядається проблема сумісного/роздільного навчання у філософсько-педагогічній концепції С. Балея з точки зору гендерного підходу. Визначається доцільністькоедукації (сумісного навчання та виховання) у межах генетичної психології С. Балея і з позиційзахисту прав особистості. Звертається увага на переосмислення вченим засадових принципівосвіти.Гончаренко О.А. Коэдукация: аргументы Степана Балея в измерении гендернойпедагогики. В статье рассматривается проблема совместного/раздельного обучения вфилософско-педагогической концепции С. Балея с точки зрения гендерного подхода. Определяетсяцелесообразность коэдукации (совместного обучения воспитания) в пределах генетическойпсихологии С. Балея и с позиций защиты прав личности. Обращено внимание на переосмыслениеученым основоположных принципов образования.Ключевые слова: совместное/раздельное обучение, коэдукция, психология половыхразличий, гендерная педагогика.Goncharenko O.A. Coeducation: Stefan Baley’s arguments in the gender pedagogic. Theproblem of mixed and single-sex education in S.Baley’s Philosophical and Pedagogical conception isviewed from a perspective of gender approach. The author defines reasonability of coeducation (mixedsexeducation) in genetic psychologies due to the person rights protection. Special attention is paid toreconsideration of the fundamental educational principles by the scientist.Keywords: mixed-sex education, single-sex education, coeducation, psychology of genderdistinctions, gender pedagogic.