ВОЗНИКНОВЕНИE БИОСОЦИАЛЬНОСТИ: МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ - Безродный, А. Г. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
В статье анализируется механизм биосоциализации, характерный для животныхсообществ. Биосоциализация рассматривается, как следствие адаптации, котораякомпенсирует индивидуальную неприспособленность особи на уровни единичной особи.Исследование биосообществ показывает, что они представляют собой целостные системы,основанные на функциональной интеграции. Ведущим показателем при этом служит степеньзависимости особи-элемента от биосистемы в целом. В результате биосоциализациинеприспособленное единичное, повторив себя во многом (потомстве) и функциональноинтегрировавшись с ним, формирует адаптивную систему.Ключевые слова: биосоциальность, сообщество, интегрированность, система, системнаяцелостность, адаптация.Безродний А.Г. Виникнення біосоціальності: методологічний аналіз. У статтіаналізується механізм біосоціалізації, який характерний для живих спільнот. Біосоціалізаціярозглядається, як наслідок адаптації, яка компенсує індивідуальну непристосованісь особини нарівні одиничної особини. Дослідження біоспільнот показує, що вони являють собою ціліснісистеми, які основані на функціональній інтеграції. Ведучим показником при цьому слугує ступіньзалежності особини-елемента від біосистеми вцілому. В результаті біосоціалізаціїнепристосоване одиничне, повторивши себе у множині (потомках) та функціональноінтегрувавшись з ним, формує адаптивну систему.Ключові слова: біосоціальність, спільнота, інтегрованість, система, системна цілісність,адаптування.Bezrodny A.H. Origin of biosociality: methodological analysis. In article the biosocializationmechanism, characteristic for animal communities is analyzed. Biosocialization is considered, asconsequence of adaptation which compensates individual impracticality of the individual on levels of theindividual individual. Research of biocommunities shows, that they represent the complete systems basedon functional integration. As a leading indicator degree of dependence of the individual-element frombiosystem as a whole thus serves. As a result of biosocialization unadapted individual, having repeateditself in many (posterity) and functionally having integrated with it, forms adaptive system.Keywords: biosociality, community, integrity, system, system integrity, adaptation, fitness.