TЕМПОРАЛЬНАЯ АНТРОПОЛОГИЯ Э. ЛЕВИНАСА: ОТ ФЕНОМЕНОЛОГИИ К ЭТИКЕ - ЗИБОРОВА, ДАРЬЯ (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
Врем – не факт отъединенного субъекта, асама связь субъекта с другим[1].Статья посвящена анализу проблемы времени в философии Эммануэля Левинаса.Показано, что в поле его мысли существуют три различных уровня субъективнойтемпоральности, каждый из которых задает специфику основных антропологическихконцептов философии Другого. Основным элементом, различающим эти три уровня,является категория интерсубъективности. Позиция субъекта по отношению к даннойкатегории позволяет не только открыть другое восприятие времени, но и новый смыслтаких понятий как свобода, ответственность и личность.Зіборова Дар’я. ТЕМПОРАЛЬНА АНТРОПОЛОГІЯ Е. ЛЕВІНАСА: ВІДФЕНОМЕНОЛОГІЇ ДО ЕТИКИ Стаття присвячена аналізу проблеми часу в філософіїЕманюеля Левінаса. Показано, що у просторі його думки існує три різних рівнісуб’єктивної темпоральності, кожен з яких зумовлює специфіку основнихантропологічних концептів, що наявні в філософії Іншого. Головним елементом, щорозрізнює ці три рівні, є категорія інтерсуб’єктивності. Позиція суб’єкта щодо цієїкатегорії дає змогу не лише відкрити нове розуміння часу, але й новий сенс таких понятьяк свобода, відповідальність, особистість.Ключові поняття: темпоральна антропологія, суб’єктивний час, інакшість, Інший,етичний заклик.Daria Ziborova. TEMPORAL ANTHROPOLOGY OF EMMANUEL LEVINAS: FROMPHENOMENOLOGY TO ETHICS The article analyzes the problem of time in the philosophy ofEmmanuel Levinas. The author shows that in Levinas’s thought three different levels ofsubjective temporality coexist, and each of them sets the specificity of the main anthropologicalconcepts in the philosophy of the Other. The chief element that distinguishes those three levels isthe category of intersubjectivity. The position of the subject in relation to this category enablesone not only to discover a different perception of time, but also a new meaning of such notions asfreedom, responsibility, and person.Keywords: temporal anthropology, subjective time, otherness, the Other, ethical call.