КОНЦЕПТ «ГЕШТАЛЬТ», ЕГО ФИЛОСОФСКОЕ СОДЕРЖАНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЯ - Колычева, Т. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 1970)
В статье рассматривается концепт «гештальт» с точки зрения его историивозникновения и функционирования в философии и науке. Анализируются противоречия всовременной теории гештальта, а также области концепта «гештальт»: психотерапия,самопознание, исследования в программе искусственного интеллекта, творчество и решениезадач. Делается вывод о возможности исследования концепции человека и его мышления, исходяиз гештальт-феномена сознания.Т.В. КоличеваКОНЦЕПТ «ГЕШТАЛЬТ», ЙОГО ФІЛОСОФСЬКИЙ ЗМІСТ І ДОДАТКИУ статті розглядається концепт «гештальт» з погляду його історії виникнення йфункціонування у філософії й науці. Аналізуються протиріччя в сучасній теорії гештальта, атакож області концепту «гештальт»: психотерапія, самопізнання, дослідження в програміштучного інтелекту, творчість і рішення завдань. Робиться висновок про можливістьдослідження концепції людини і його мислень, виходячи з гештальт-феномена свідомості.Ключові слова: гештальт, карта гештальта, холізм, прегнантність, усвідомленне,границя контакту, фігура-тло, гештальт-феномен свідомості.T. KolychevaTHE CONCEPT "GESTALT", ITS PHILOSOPHICAL CONTENTS AND SUPPLEMENTThe article analyses the consept «gestalt» from the historical point of view. In the article tracescontradictions in modern «gestalt» theory: selfcognition, art and problam solving. The conclusion ismade about the opportunity to investigate the human cognition with the help of gestalt-phenomenon mind.Key words: gestalt, gestalt-phenomenon of mind, wholeness, holism, border of contact.