ГОМЕОСТАЗ В МЕХАНІЗМІ ЗВОРОТНИХ ЗВЯЗКІВ БІОЛОГІЧНИХ, ТЕХНІЧНИХ І СОЦІАЛЬНИХ СИСТЕМ - ПОПОВ, С. М. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 1970)
В статті аналізується феномен гомеостазу в механізмі зворотних зв’язківбіологічних, технічних і соціальних систем в контексті розгляду структури, принципівфункціонування і розвитку комплексних самоорганізованих систем, функцій та метисистем, їх зовнішнього і внутрішнього середовища. Стверджується, що феноменгомеостазу конституюється як атрибут системності.Ключові слова: зворотний зв'язок, соціальна система, гомеостаз, рівновага,гомеостатика, системність.Попов С. М. ГОМЕОСТАЗ В МЕХАНИЗМЕ ОБРАТНЫХ СВЯЗЕЙБИОЛОГИЧЕСКИХ, ТЕХНИЧЕСКИХ И СОЦИАЛЬНЫХ СИСТЕМ В статьеанализируется феномен гомеостаза в механизме обратных связей биологических,технических и социальных систем в контексте рассмотрения структуры, принциповфункционирования и развития комплексных самоорганизованных систем, функций и целисистем, их внешней и внутренней среды. Утверждается, что феномен гомеостазаконституируется как атрибут системности.Ключевые слова: обратная связь, социальная система, гомеостаз, равновесие,гомеостатика, системность.Popov S. M. HOMEOSTASIS IN THE FEEDBACK MECHANISM OF THE BIOLOGICAL,TECHNICAL AND SOCIAL SYSTEMS. In the article the phenomenon of homeostasis in thefeedbacks mechanism of the biological, technical and social systems in the context ofconsideration of structure, principles of functioning and development of the complex selforganizedsystems, functions and purpose of the systems, their external and internal environmentis analyzed. It is established firmly that the phenomenon of homeostasis is constituted as anattribute of the system.Key words: feedback, social system, homeostasis, equilibrium, homeostatic, system.