ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ХУДОЖНЬОГО ПІЗНАННЯ - КОЛИЧЕВА, Т. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 1970)
В статті розглядається емоційний інтелект як феномен, який поєднує афективнута когнітивну сторони пізнання, в зв’язку з художнім пізнанням. Розділяється внутрішньоособистісний емоційний інтелект, який втілює власну логіку та цінності суб’єкта тазовнішньоособистісний інтелект, який конструює нові смислові надходження суб’єкта.Підкреслюється, що в художньому пізнанні потреба суб’єкта стає зрозумілою, коли емоційніпрояви суб’єкта резонують з можливостями оточуючого простору. Аналізуєтьсягносеологічне значення емоційного інтелекту, полягає в реалізації буття будь-чого вконтексті індивідуальної логіки суб’єкта. Робиться висновок, що емоційний інтелектрегулює домінуючу потребу людини, що впливає на її розумову активність.Ключові слова: емоційний інтелект, домінуюча потреба, рефлексія, індивідуальна логіка,внутріособистісний інтелект, зовнішньоособистісний інтелектКолычева Т.В. ЕМОЦИОНАЛЬНЫЙ ИНТЕЛЛЕКТ КАК ИНСТРУМЕНТХУДОЖЕСТВЕННОГО ПОЗНАНИЯ В статье рассматривается эмоциональныйинтеллект как феномен, объединяющий аффективную и когнитивную сторону познания, всвязи с художественным познанием. Разделяется внутриличностный эмоциональныйинтеллект, который воплощает собственную логику и ценности субъекта имежличностный интеллект, конструирующий новые смысловые образования субъекта.Подчеркивается, что в художественном познании потребность субъекта становитсяясной, когда его эмоциональные проявления резонируют с возможностями окружающегопространства. Делается вывод, что эмоциональный интеллект регулирует доминирующуюпотребность человека, влияющую на умственную активность. Ключевые слова:эмоциональный интеллект, доминирующая потребность, рефлексия, индивидуальная логика,внутриличностный интеллект, внешнеличностный интеллект.