АНТРОПОЛОГИЧЕСКИЕ ВЫЗОВЫ ИНФОРМАЦИОННОЙ ЦИВИЛИЗАЦИИ - Штанько, В. И. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 1970)
В статье анализируются философские проблемы, обусловленные широким использованием  новых  технологий  мультимедиа  и  виртуальной  реальности,  которые  трансформируют  социальную  реальность,  вовлекая  человека  в  новые  формы  существования  и  формируя  новые  антропологические вызовы и социокультурные риски. Особое внимание уделяется рассмотрению  проблем  адаптации  личности  к  условиям  существования  в  новом  коммуникативном  пространстве,  формированию  клипового  сознания  и  анализу  расширяющихся  возможностей  манипуляции сознанием человека с помощью новейших ИКТ.   Ключевые слова: антропологические вызовы и социокультурные риски, коммуникативное  пространство, адаптация, манипулирование сознанием, клиповость сознания, идентичность В.І. Штанько  АНТРОПОЛОГІЧНІ ВИКЛИКИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЦИВІЛІЗАЦІЇ  У статті аналізуються філософські проблеми, зумовлені широким використанням нових  технологій  мультимедіа  і  віртуальної  реальності,  які  трансформують  соціальну  реальність,  втягуючи  людину  в  нові  форми  існування  і  формуючи  нові  антропологічні  виклики  та  соціокультурні ризики. Особлива увага приділяється розгляду проблем адаптації особистості до  умов існування в новому комунікативному просторі, формуванню кліпової свідомості та аналізу  можливостей маніпуляції свідомістю людини за допомогою новітніх ІКТ.  Ключові  слова:  антропологічні  виклики  та  соціокультурні  ризики,  комунікативний  простір, адаптація, маніпулювання свідомістю, кліповість свідомості, ідентичність V. Shtanko  АNTHROPOLOGICAL CHALLENGES OF INFORMATION CIVILIZATION  This  article  analyzes  the  philosophical  problems,  stipulated  by  use  of  new  technologies  of  multimedia  and  virtual reality  that transform the social reality,  engaging the person in  new  forms  of  human existence and creating new challenges and socio-cultural anthropology risks. Particular attention  is  paid  to  the  problems  of  adaptation  of  the  person  to  the  individual  conditions  of  life  in  a  new  communicative space, the formation of clip-consciousness and analysis  of expanding opportunities for  manipulation of human consciousness with the help of advanced ICT.  Keywords:  anthropological  challenges  and  socio-cultural  risks,  the  communicative  space,  adaptation, manipulation of consciousness, clip-consciousness, identity