ІСТОРІОСОФІЯ МИКОЛИ КОСТОМАРОВА - Артюх, В. О. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
У статті аналізуються історіософські погляди відомого історика Миколи Костомарова, їх розвиток в межах романтичної історіографічної парадигми. Робиться висновок про пряму залежність костомарівської ідеї месіанського призначення історії українського народу від ідей, викладених у праці Адама Міцкевича «Книги народу польського од початку світа до умучення народу польського». Артюх В. А. Историософия Николая Костомарова. В статье анализируются историософские взгляды известного историка Николая Костомарова, их развитие в пределах романтичной историо-графической парадигмы. Делается вывод о прямой зависимости костомаровской идеи мессианского предопределения истории украинского народа от идей, изложенных в работе Адама Мицкевича «Книги народа польского». Ключевые слова: историософия, романтизм, дух народа. Vyachtеslav Artyukh. The Historiosophy of Mykola Kostomarov. The article analyzes the historiosophical views of the famous historian Kostomarov, their development within the paradigm of romantic historiography. It is concluded about direct dependence of Kostomarov’s messianic ideas of predestination history of the Ukrainian people on the ideas contained in Adam Mickiewicz’s "Books of the Polish people". Keywords: historiosophy, romanticism, the spirit of people.