ПРО СТАНОВЛЕННЯ ФІЛОСОФСЬКОЇ ОСВІТИ НА СЛОБОЖАНЩИНІ - Деніско, Л. М.; Фролова, О. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
В статті розглядається становлення філософської освіти на Слобожанщині. Зазначається, що в східнослов’янській культурі філософія і філософська освіта з’являються набагато пізніше, ніж в Західній Європі. Філософська освіта на Слобожанщині починається в XVIIІ – XIX ст., під впливом культурних процесів цього періоду. Першим учбовим закладом, де вивчалася філософія став Харківський колегіум. Світський напрямок викладання філософії починається із відкриттям Харківського університету. Це був своєрідний зсув в освіті, який вплинув на розвиток усієї культури в Україні. Ключові слова: культура, філософія, філософська освіта, духовно-церковна освіта та світська освіта, особливості їх розвитку. Дениско Л.Н., Фролова О.В. О становлении философского образования на Слобожанщине. В статье рассматривается становление философского образования на Слобажанщине. Отмечается, что восточнославянской культуре философия и философское образование появляется гораздо позднее, чем в Западной Европе. Философское образование на Слобожанщине начинается в XVIIІ – XIX ст. под влиянием культурных процессов того периода. Первым заведением, где началось преподавание философии, был Харьковский коллегиум. Светское направление преподавания философии начинается с открытием Харьковского университета. Это был своего рода сдвиг в образовании, который оказал влияние на развитие всей культуры Украины. Denisko L.M., Frolova O.V. About becoming of the philosophical education in Slobozhanshchina. In the article becoming of the philosophical education in the Slobozhanshchina is considered. It’s noted that philosophy and philosophical education in the East Slavic culture appeared much later that in the Western Europe. The philosophical education in Slobozhanshchina began in XVIII – XIX cc in context of this period cultural processes. The first educational establishment where philosophy was studied was the Kharkiv collegium. The laic teaching of philosophy started with the opening of the Kharkiv (Karazin’s) university. It was a kind of change in education that influenced the development of all the culture in Ukraine. Keywords: culture, philosophy, philosophical education, religious and laic education, development.