ПРОБЛЕМА СТАТУСА РЕЛИГИИ В СЕКУЛЯРНОМ ОБЩЕСТВЕ - Гетало, Т. Е. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
В секулярную эпоху, когда статус религии как определяющей мировоззрение, остался в прошлом, актуализируется необходимость в объективном анализе ее роли и перспективы на будущее. Этот анализ основывается на выявлении реальных функций и возможностей религии в контексте главных тенденций мирового развития, содержание которых составляет переход к более высокому, глобальному уровню человеческой организации, рождение “планетарного сознания” и нового мирового сообщества. Гетало Т. Є. Проблема статусу релігії в секулярному суспільстві. У секулярну епоху, коли статус релігії, як визначальної світогляд, залишився в минулому, актуалізується необхідність в об’єктивному аналізі її ролі і перспективи на майбутнє. Цей аналіз ґрунтується на виявленні реальних функцій і можливостей релігії в контексті головних тенденцій світового розвитку, зміст яких становить перехід до більш високого, глобального рівня людської організації, народження "планетарної свідомості" і нового світового співтовариства. Ключові слова: секуляризація, традиціоналізм, раціональне мислення, нігілізм. Getalo T. E. Problem status of religion in sekulyar society. In a secular age, when the status of religion as the one that defines a world view, remained in past, the need for objective analysis of its role and future prospects is urgent again. This analysis is based on identifying the actual features and functions of religion in the context of the major trends of the world development, the content of which is the transition to the higher, global level of human organization, the birth of "planetary consciousness" and the new global community. Keywords: secularization, traditionalism, rational thinking, nihilism.