ВОЗНИКНОВЕНИE БИОСОЦИАЛЬНОСТИ: МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ - Безродный, А. Г. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
В статье анализируется механизм биосоциализации, характерный для животных сообществ. Биосоциализация рассматривается, как следствие адаптации, которая компенсирует индивидуальную неприспособленность особи на уровни единичной особи. Исследование биосообществ показывает, что они представляют собой целостные системы, основанные на функциональной интеграции. Ведущим показателем при этом служит степень зависимости особи-элемента от биосистемы в целом. В результате биосоциализации неприспособленное единичное, повторив себя во многом (потомстве) и функционально интегрировавшись с ним, формирует адаптивную систему. Ключевые слова: биосоциальность, сообщество, интегрированность, система, системная целостность, адаптация. Безродний А.Г. Виникнення біосоціальності: методологічний аналіз. У статті аналізується механізм біосоціалізації, який характерний для живих спільнот. Біосоціалізація розглядається, як наслідок адаптації, яка компенсує індивідуальну непристосованісь особини на рівні одиничної особини. Дослідження біоспільнот показує, що вони являють собою цілісні системи, які основані на функціональній інтеграції. Ведучим показником при цьому слугує ступінь залежності особини-елемента від біосистеми вцілому. В результаті біосоціалізації непристосоване одиничне, повторивши себе у множині (потомках) та функціонально інтегрувавшись з ним, формує адаптивну систему. Ключові слова: біосоціальність, спільнота, інтегрованість, система, системна цілісність, адаптування. Bezrodny A.H. Origin of biosociality: methodological analysis. In article the biosocialization mechanism, characteristic for animal communities is analyzed. Biosocialization is considered, as consequence of adaptation which compensates individual impracticality of the individual on levels of the individual individual. Research of biocommunities shows, that they represent the complete systems based on functional integration. As a leading indicator degree of dependence of the individual-element from biosystem as a whole thus serves. As a result of biosocialization unadapted individual, having repeated itself in many (posterity) and functionally having integrated with it, forms adaptive system. Keywords: biosociality, community, integrity, system, system integrity, adaptation, fitness.