СОЦИАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМАТИКА В КОМЕДИЯХ Ч. ЧАПЛИНА: КРИТИКА ДИСКУРСОВ СВОБОДЫ И «АМЕРИКАНСКОЙ МЕЧТЫ» - Дёмина, Е. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science", 2015)
Автор рассматривает комедии Ч. Чаплина в социально-культурном контексте американского общества первой трети ХХ века. Проанализирован образ «бродяги Чарли», репрезентирующий маргинальные группы американского общества. Доказывается, что критика основ американской социальной мифологии – риторики свободы и «Американской мечты» – стала основной тематической линией в комедиях Ч. Чаплина 20-30-х годов. Дьоміна О. Соціальна проблематика у комедіях Ч. Чапліна: критика дискурсів свободи та «американськоі мрії». Комедії Ч.Чапліна розглядаються у соціально-культурному контексті американського суспільства першої третини ХХ ст. Образ «безпритульного Чарлі» аналізується як такий, що репрезентує маргінальні групи американського суспільства початку ХХ ст. Доводиться, що критика підвалин американської соціальної міфології – риторики свободи та «американської мрії» – стала головною тематичною лінією у комедіях Ч.Чапліна 20-30-х років. Ключові слова: американські студії, дослідження кіно, візуальні репрезентації, американська мрія, реконструкція, критика соціальної міфології. Dyomina Elena. Social problematics in comedies of Сharlie Сhaplin: criticism of discourses of freedom and «the american dream». The article deals with comedies of C.Chaplin which are reviewed in a socially-cultural context of the American society of first third of XX-th century. The character of «Charlie the Tramp» is analysed as the representation of marginal groups of the American society. It is proved that the criticism of bases of the American social mythology – rhetoricians of freedom and «the American dream» – became the basic thematic line in C.Chaplin’s comedies of 20-30th years. Keywords: the American studies, cinema researches, visual representations, the American dream, a deconstruction, criticism of social mythology.