ФИЛОСОФСКИЕ РАЗМЫШЛЕНИЯ ПО ПОВОДУ НЕОБХОДИМОСТИ АНАЛИЗА ОШИБОК К. МАРКСА. - ВЕРБИЦКИЙ, В. Г. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
«Истина есть великое слово и еще более великое дело» Гегель Г.В.Ф. [1] «Чего бы не отдал я, чтобы иметь одно живое насаждение моих мыслей и утренний рассвет моих величайших надежд» Ницше Ф. [2] В очерке отмечается, что положительным моментом «Капитала» Маркса является то, что у него теоретическая деятельность предшествует и определяет деятельность практическую.Негативный аспект «Капитала» содержит в себе три стороны. Во-первых, согласно Марксу, деятельность человека начинается с взаимодействия между личностью и природой. Во-вторых, деятельность имеет характер некоего автоматизма, она осуществляется на основании цели, своей непосредственной причины. Это - не полное утверждение. В-третьих, у Маркса речь идет не о представлениях, а о продуктивном воображении. Эти понятия он трактует неадекватно. Вербицький В.Г. ФІЛОСОФСЬКІ РОЗДУМИ З ПРИВОДУ НЕОБХІДНОСТІ АНАЛІЗУ ПОМИЛОК К. МАРКСА В нарисі відмічається, що позитивним моментом "Капіталу" Маркса є те, що у нього теоретична діяльність передує і визначає діяльність - практичну. Негативний аспект "Капітала" містить у собі три сторони. По-перше, за Марксом, діяльність людини починається із взаємодії між особистістю і природою. По- др уге, ді яльн іс ть ма є ха ра к те р д ея ког о автоматизму, вона здійснюється на підставі мети - своєї безпосередньої причини. Це - не повне засвідчення. По-третє, у Маркса мова йде не про уявлення, а про продуктивну уяву. Ці поняття він трактує неадекватно. Ключові слова: проблема початку, теоретична діяльність, практична діяльність, взаємодія, особистість, природа, опосередкована причина, безпосередня причина, креативний закон, інтелектуальна інтуіція, уявлення, продуктивна уява, творчий спадок. Verbitsky V.G. A PHILOSOPHIC MEDITATION ON NECESSITY OF ANALYSING K.MARX’S MISTAKES The essay points out that the positive aspect of the Marx’s “Capital” consists in that the theoretic activity precedes and determined the practical one. The negative aspect is represented with three moments. First, according to Marx, human activity begins with an interaction between person and nature. The second, activity has a character of certain automatism and is committed on ground of a purpose which is its cause. The third, Marx uses term of not an imagination but of a productive idea. It’s inadequate. Keywords: the problem of outset, theoretical activity, practical activity, interaction, personality, nature, indirect cause, direct cause, creative law, intellectual intuition, imagination, productive idea.