ОТ ОТНТОЛОГИИ К ГРАММАТОЛОГИИ: РАЗМЫШЛЕНИЯ НА СВОБОДНУЮ ТЕМУ - ПЕТРУШОВ, В. М. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Теорія культури і філософія науки»)
“Высвобождение языка из-под грамматики на простор какой-то более исходной сущностной структуры препоручено мысли и поэзии" М.Хайдеггер [1,с.267] В статье автор размышляет о движении европейской философской мысли, которое завело её в постмодернистские тупики, показывает, что путь от онтологии к грамматологии обнажает, кричащие проблемы бытия современного человека и порождает необходимость возврата к классической философской рефлексии. В.М. Петрушов ВІД ОНТОЛОГІЇ ДО ГРАМАТОЛОГІЇ: РОЗДУМИ НА ВІЛЬНУ ТЕМУ У статті автор розмірковує про рух європейської філософської думки, який привів її в постмодерністські глухі кути, показує, що шлях від онтології до граматології оголює кричущі проблеми буття сучасної людини, породжуючи необхідність повернення до класичної філософської рефлексії. Ключові слова: онтологія, граматологія, текст, структуралізм, постмодернізм. V.M. Petrushov FROM ONTOLOGY TO GRAMMATOLOGY: A FREE METICULATION The author reflects on the movement of European philosophical thought, which has brought it to the postmodern dead-ends, shows that the path of ontology has to grammatology, shouting challenges of being a modern man, and gives rise to the need to return to the classical philosophical reflection. Keywords: ontology, grammatologiya, text, structuralism, post-modernism