ФЕНОМЕН САДОВОГО ПРОСТРАНСТВА - Жадан, В. Б. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Теорія культури і філософія науки»)
Статья посвящена феномену садового пространства, древнему и уникальному способу освоения человеком природы. Сад – это своеобразное пограничное пространство, в котором встречается природа и культура. В этом пространстве воплощаются представления об идеальном мире и об идеальной жизни человека. В планировке сада, использовании отдельных элементов, их смысловом наполнении находят отражение господствующие эстетические концепции, отношение человека к природе. В.Б. Жадан ФЕНОМЕН САДОВОГО ПРОСТОРУ Стаття присвячена феномену садового простору, давньому і унікальному способу освоєння людиною природи. Сад – це своєрідний рубіжний простір, у якому зустрічається природа і культура. У цьому просторі втілюються уявлення про ідеальний світ та про ідеальне життя людини. У плануванні саду, використанні окремих елементів, їхньому значеннєвому наповненні знаходять висвітлення пануючі естетичні концепції, відношення людини до природи. Ключові слова: садове мистецтво, садовий простір, ідеальний світ, природа, естетична насолода. V. Jadan PHENOMENON OF GARDEN SPACE The article is devoted to phenomenon garden space, ancient and unique way of natural organization by man. Garden is a certain boundary space wherein nature and culture meet. In this space, the concepts of ideal universe and ideal human life are embodied. Garden planning, usage of particular elements, their sensual fillings reflect the dominating aesthetic trends, human attitude to nature. Key words: garden art, garden space, ideal universe, nature, aesthetic pleasure.