КОНЦЕПТ «ГЕШТАЛЬТ», ЕГО ФИЛОСОФСКОЕ СОДЕРЖАНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЯ - Колычева, Т. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
В статье рассматривается концепт «гештальт» с точки зрения его истории возникновения и функционирования в философии и науке. Анализируются противоречия в современной теории гештальта, а также области концепта «гештальт»: психотерапия, самопознание, исследования в программе искусственного интеллекта, творчество и решение задач. Делается вывод о возможности исследования концепции человека и его мышления, исходя из гештальт-феномена сознания. Т.В. Количева КОНЦЕПТ «ГЕШТАЛЬТ», ЙОГО ФІЛОСОФСЬКИЙ ЗМІСТ І ДОДАТКИ У статті розглядається концепт «гештальт» з погляду його історії виникнення й функціонування у філософії й науці. Аналізуються протиріччя в сучасній теорії гештальта, а також області концепту «гештальт»: психотерапія, самопізнання, дослідження в програмі штучного інтелекту, творчість і рішення завдань. Робиться висновок про можливість дослідження концепції людини і його мислень, виходячи з гештальт-феномена свідомості. Ключові слова: гештальт, карта гештальта, холізм, прегнантність, усвідомленне, границя контакту, фігура-тло, гештальт-феномен свідомості. T. Kolycheva THE CONCEPT "GESTALT", ITS PHILOSOPHICAL CONTENTS AND SUPPLEMENT The article analyses the consept «gestalt» from the historical point of view. In the article traces contradictions in modern «gestalt» theory: selfcognition, art and problam solving. The conclusion is made about the opportunity to investigate the human cognition with the help of gestalt-phenomenon mind. Key words: gestalt, gestalt-phenomenon of mind, wholeness, holism, border of contact.