Homo insufficiens (людина недостатня) – взаемозв’язок з природою і технікою - Тагліна, Ю. С. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
У статті представлені питання, присвячені взаєминам між людиною, природою і технікою. Розглядається поняття сутності техніки, засноване на роботах Х. Ортеги-і-Гассета, О. Шпенглера. Робиться припущення, що можливо розглядати техніку не як протиставлення природі, а як її продовження. Разом з тим техніка стає продовженням і самої людини. Вона, відчуваючи свою природну недосконалість, незахищеність, творить для себе новий світ. Поступово захоплення змінює страх перед перевагою техніки. Усвідомлення власної безпорадності, яку людина відчувала перед природою, було перенесено на техніку. У статті звертається увага на те, що людина стає вільною через творчість, і значить, стає вільною і через створення техніки. Страх перед технікою – це в тому числі страх свободи, а, вірніше, її зворотного боку – відповідальності. Ми не можемо надлишково сподіватися на техніку – тому що вона всього лише наше створення, але ніщо в цій тріаді "природа-людина-техніка" не протиставлено одне одному. Навпаки, тільки в гармонійному балансі між природою і технікою людина отримує можливість створити себе, переставши бути Homo insufficiens «людиною недостатньою».