ЕМОЦІЙНИЙ ІНТЕЛЕКТ ЯК ІНСТРУМЕНТ ХУДОЖНЬОГО ПІЗНАННЯ - КОЛИЧЕВА, Т. В. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
В статті розглядається емоційний інтелект як феномен, який поєднує афективну та когнітивну сторони пізнання, в зв’язку з художнім пізнанням. Розділяється внутрішньо особистісний емоційний інтелект, який втілює власну логіку та цінності суб’єкта та зовнішньоособистісний інтелект, який конструює нові смислові надходження суб’єкта. Підкреслюється, що в художньому пізнанні потреба суб’єкта стає зрозумілою, коли емоційні прояви суб’єкта резонують з можливостями оточуючого простору. Аналізується гносеологічне значення емоційного інтелекту, полягає в реалізації буття будь-чого в контексті індивідуальної логіки суб’єкта. Робиться висновок, що емоційний інтелект регулює домінуючу потребу людини, що впливає на її розумову активність. Ключові слова: емоційний інтелект, домінуюча потреба, рефлексія, індивідуальна логіка, внутріособистісний інтелект, зовнішньоособистісний інтелект Колычева Т.В. ЕМОЦИОНАЛЬНЫЙ ИНТЕЛЛЕКТ КАК ИНСТРУМЕНТ ХУДОЖЕСТВЕННОГО ПОЗНАНИЯ В статье рассматривается эмоциональный интеллект как феномен, объединяющий аффективную и когнитивную сторону познания, в связи с художественным познанием. Разделяется внутриличностный эмоциональный интеллект, который воплощает собственную логику и ценности субъекта и межличностный интеллект, конструирующий новые смысловые образования субъекта. Подчеркивается, что в художественном познании потребность субъекта становится ясной, когда его эмоциональные проявления резонируют с возможностями окружающего пространства. Делается вывод, что эмоциональный интеллект регулирует доминирующую потребность человека, влияющую на умственную активность. Ключевые слова: эмоциональный интеллект, доминирующая потребность, рефлексия, индивидуальная логика, внутриличностный интеллект, внешнеличностный интеллект.