СУЧАСНІСТЬ ЯК ПРЕДМЕТ МОРФОЛОГІЧНОГО ТА ФІЛОСОФСЬКО-ЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ КУЛЬТУРИ - ЯРОШЕНКО, ТЕТЯНА (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
В статті розкриваються особливості морфологічного підходу до явищ культури; робиться спроба філософського визначення поняття «сучасність»; здійснюється аналіз сучасності як історичної моделі культурного розвитку, як часу кризового буття культури; окреслюється вузлова філософсько-етична проблематика сучасності, формулюються основні завдання, що стоять перед гуманітаріями у ХХ – на поч. ХХІ ст. Ключові слова: сучасність, модель, характер, тип, криза. Ярошенко Татьяна СОВРЕМЕННОСТЬ КАК ПРЕДМЕТ МОРФОЛОГИЧЕСКОГО И ФИЛОСОФСКО-ЭТИЧЕСКОГО АНАЛИЗА КУЛЬТУРЫ В статье раскрываются особенности морфологического подхода к явлениям культуры; содержится попытка философского определения понятия «современность»; осуществляется анализ современности как исторической модели культурного развития, как времени кризисного бытия культуры; очерчена узловая философско-этическая проблематика современности; формулируются основные задачи, стоящие перед гуманитариями в ХХ - в нач. ХХІ ст. Ключевые слова: современность, модель, характер, тип, кризис. Yaroshenko Tetyana CONTEMPORANEITY AS A SUBJECT OF MORPHOLOGICAL, PHILOSOPHICAL, AND ETHICAL ANALYSIS OF THE CULTURE The peculiarities of morphological approach to the cultural phenomena are examined in the article together with the attempt of philosophical definition of the concept of “contemporaneity” as a historical model of cultural development. Also the concept of the “crisis being of the culture” in its temporal conditions is analyzed as well. The main philosophical and ethic problems of contemporaneity are counted in the article. The principal tasks of scientists in Humanities are formulated for XX and the beginning of XXІ century. Key words: contemporaneity, model, character, type, crisis.