ОРГАНИЗАЦИОННОЕ ПОВЕДЕНИЕ КАК АТРИБУТ КОРПОРАТИВНОЙ КУЛЬТУРЫ - Дмитренко, М. И. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Теорія культури і філософія науки»)
В статті досліджується філософсько-антропологічний зріз організаційної поведінки як одного з основних атрибутів корпоративної культури сучасної інноваційної організації. Автор доводить, що фундаментом організаційної поведінки є філософія самої корпоративної культури і всі її ціннісно- нормативні складові. Корпоративна культура містить в собі ідеали, принципи і цінності кожної окремого представника організації, а також установки, норми і правила, які є відображенням філософії всієї кампанії. Ключові слова: корпоративна культура, цінності,організаційна поведінка. Дмитренко М. ОРГАНИЗАЦИОННОЕ ПОВЕДЕНИЕ КАК АТРИБУТ КОРПОРАТИВНОЙ КУЛЬТУРЫ. В статье рассматривается философско-антропологический срез организационного поведения как одного из основных атрибутов корпоративной культуры современной инновационной организации. Автор доказывает, что фундаментом организационного поведения является философия корпоративной культуры и все ее ценностно-нормативные составляющие. Корпоративная культура содержит в себе идеалы, принципы и ценности каждого отдельного представителя организации, а также установки, нормы и правила, которые являются отражением философии всей компании. Ключевые слова: корпоративная культура, ценности, организационное поведение. M. Dmytrenko. THE ORGANIZATIONAL BEHAVIOR AS AN ATTRIBUTE OF CORPORATIVE CULTURE. This article researches philosophical-anthropological sphere of organizational behavior as a basic attribute of corporative culture. The author argues that the foundation of organizational behavior is the philosophy of corporative culture. The corporative culture comprises ideals, principles and values of each individual representative of the organization, as well as, standards and rules that are mapping the entire philosophy of the campaign. Key words: corporative culture, values, organizational behavior.