АНАЛИЗ СОВРЕМЕННЫХ ИССЛЕДОВАНИЙ ПРЕДМЕТА «ЭКОЛОГИЯ» С ПОЗИЦИЙ ФИЛОСОФИИ И ФИЛОСОФИИ НАУКИ - Годзь, Н. Б. (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series "Theory of Culture and Philosophy of Science")
Статья посвящена анализу современных научных исследований в области экологии исходя из позиций философского анализа развития представлений относительно области исследований в экологической тематике. Показано видовое разнообразие работ, их широкий спектр разброса по специальностям и дисциплинам. Автором затрагивается проблема междисциплинарности данных исследований. Закладывается тема дальнейшего исследования в области предмета «Философия экологии». Предлагается ввести в научный оборот термин «Экологическая футурология». Стаття присвячена детальному аналізу сучасних праць, в яких за допомогою філософії досліджується предмет Екологія. Досліджується головні етапи розвитку саме екологічної тематики у дослідженнях сучасних науковців. Наведено на прикладах дисертаційних робіт широке розмаїття наукових інтересів у колі екологічної тематики саме за допомогою філософської рефлексії. Автором розкривається питання міждисциплінарного статусу означених досліджень. Запропоновано розкрити новий напрямок досліджень предмету „Філософія екології”. Пропонується ввести до наукового використання термін „Екологічна футурологія”. The Article is dedicated to analysis the present scientific studies in the field of ecologies coming from position of the philosophical analysis of the development of the presentations for the area of the studies in ecological themes. It is point aspectual variety of the work, their broad spectrum of the scatter on profession and discipline. The Author is touched problem inter-disciplinary study date. The subject of farthest studies is pawned in the field of subject “Philosophic ecologies”. It is offered carry in scientific term “Ecological futurology”