Особливості роботи журналістів із дітьми - Копилова, Л. А.; Теодорська, Л. І.; Ягнюк, Я. К. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Соціальні комунікації», 2018)
У статті розглядаються особливості роботи журналістів із дітьми в аспекті етико-правового регулювання та психологічних засад. У дослідженні було розглянуто основні етико-правові норми, яких мають дотримуватися журналісти під час роботи з дітьми, та психологічні механізми налагодження стосунків із дітьми, можливі наслідки після інтерв’ювання дітей, вплив інтерв’ю на подальше сприйняття дитиною медійників. З’ясовуються історичні віхи розвитку захисту дітей у межах прав людини на законодавчому та психологічному рівнях. Наводяться практичні поради щодо інтерв’ювання та опитування дітей. Пропонуються механізми випрацьовування журналістами власних компетенцій під час роботи з дітьми та їх батьками (в аспекті підвищення медіаграмотності батьків та їх дітей, де варто розглядати емоційні наслідки для дитини в рамках заданої тематики під час інтерв’ювання). Також стаття торкається актуальної наразі проблеми акцентування в медійному просторі передусім образів дитини-жертви, дитини-героя.