Фізіологічні, гендерні та психологічні відмінності почуття гумору - Шпортун, Оксана Миколаївна (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 2016)
У статті визначаються фізіологічні, гендерні та психологічні відмінності почуття гумору. Медико-фізіологічний підхід розглядає гумор, як емоцію, яка має як фізіологічні, так й емпіричні компоненти. Поряд із характерними суб’єктивними почуттями задоволення, розваги і життєрадісності, ця емоція супроводжується цілим рядом біохімічних змін у мозку, вегетативної нервової системи та ендокринної системи, стосується таких речовин, як медіатори, гормони, опіоїди та нейропептиди. Психологічні визначення почуття гумору можна трактувати як комплекс перцептивних, когнітивних, емоційних, фізіологічних та поведінкових процесів. У сфері клінічної психології можна об’єднати у два підходи: кількісний, який фіксує «зниження» почуття гумору у результаті психопатології, і якісний, що передбачає наявність якісної специфіки гумору у хворих різних нозологічних груп. Гендерна психологія рекомендує використовувати гумор відносно характеристик і поведінки, яка витікає безпосередньо із біологічних відмінностей між чоловіками та жінками. У дослідженні ми акцентуємо увагу на такій функції гумору, як терапевтична, згідно із якою сміх заспокоює, покращує зовнішність людини, підвищує імунітет, підвищує стресостійкість