Особливості сенсожиттєвих орієнтацій та сприйняття майбутнього часу у хворих на різні форми невротичної патології - Марута, О. С. (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 1970)
Проаналізовано особливості сенсожиттєвих орієнтацій і сприйняття майбутнього часу у хворих на невротичні розлади. Для даної групи хворих характерні сумніви і невпевненість, які выдображуються в уявленнях про своє майбутнє, обумовлюють песимистичне ставлення до нього. Показники функціонального навантаження майбутнього часу осіб з невротичної патологією супроводжуються зниженням активності, підвищенням нервово-психічної виснаженості, млявості, нестачі життєвих сил. Показано, що переважання в структурі сенсів у пацієнтів з даною патологією орієнтацій на цілі в поєднанні зі сприйняттям значної тривалості майбутнього супроводжується зниженням мотиваційного потенціалу і пояснює слабку ефективність поведінкової активності при вирішенні актуального невротичного конфлікту.