Особливості зв’язку перфекціонізму із копінг-стратегіями у студентів - Невоєнна, О. А.; Денисенко, Д. О. (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 1970)
В статті розглядається проблема перфекціонізму в контексті його зв’язку з копінг-стратегіями у сту- дентів. Саме цей період ми визначаємо, як такий, що сприяє розвитку перфекціонізму. До цих висновків при- зводить той факт, що основною рушійною силою сучасного суспільства є конкуренція, що сприяє розпо- всюдженню перфекціонізму, а вищі навчальні заклади є особливою сферою конкуренції, де студент зазнає постійного оцінювання. Результати дослідження показали, що високий рівень перфекціонізму позитивно пов’язаний із мало ефективними неконструктивними копінг-стратегіями, що слугує підтвердженням того факту, що надмірно ви- ражений перфекціонізм є непродуктивним дезадаптивним конструктом. При цьому у студентів була відмічена відсутність ресурсного потенціалу при використанні зазначених неконструктивних стратегій, що призводить до проявів дезадаптивної поведінки в умовах стресу. Ключові слова: адаптація, копінг-поведінка, копінг-стратегії, перфекціонізм, стрес, стресостійкість.