Терапевтичні стратегії корекції системи психічної саморегуляції поведінки за типом «зрада» - Кочарян, Ігор Олександрович (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 2015)
У статті розглядається корекція системи психічної саморегуляції, що забезпечує реалізацію тенденції до самоактуалізації. Стисло представлений процес функціювання системи психічної саморегуляції поведінки за типом “зрада”. Відзначається, що така система закладається у дитини під впливом травмуючого досвіду “зради” з боку значущих дорослих і самозради. В результаті внутрішнього конфлікту формується его, яке нездібне конструктивно забезпечити реалізацію функцій пошуку, прийняття і передачі підтримки і турботи про себе і інших. Детально представлена покрокова стратегія корекції системи психічної саморегуляції поведінки за типом “зрада”, яка здійснюється на когнітивному, емоційному і поведінковому рівнях.Ключові слова: саморегуляція, самоактуалізація, внутрішній конфлікт, психотерапія, психокорекція.