Психологічні механізми й умови становлення професіоналізму особистості на етапі професійної підготовки у ВНЗ - Підбуцька, Ніна Вікторівна (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 2015)
У статті розкриті існуючи міждисциплінарні вітчизняні та зарубіжні підходи до визначення умов становлення професіонала протягом навчання у вищому навчальному закладі. Проаналізовано різні думки щодо особливостей підготовки майбутніх фахівців різних спеціальностей, типів професійної діяльності та формування в них професійно важливих якостей, професійної компетентності тощо.Зроблено узагальнюючий порівняльний аналіз наукових підходів щодо формування професіоналізму особистості під час професійної підготовки. На основі проведеного аналізу виокремлено психологічні механізми й умови становлення професіоналізму особистості на етапі професійної підготовки у ВНЗ.Зокрема, психологічними механізмами визначено: ідентифікацію та рефлексію, самодетермінацію та саморозвиток.Ключові слова: професійне становлення, етап професійної підготовки, майбутній фахівець, професіоналізм особистості.