Феномен відповідальності як об’єкт психологічного аналізу - Демкова, Дар`я Тимофіївна (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 2015)
У статті розглядаються основні наукові підходи щодо інтерпретації поняття відповідальності.Висвітлені головні стадії виникнення феномену відповідальності. Розглядаються різні підходи щодо механізмів формування відповідальності на різних вікових етапах становлення особистості. Автором були проаналізовані основні напрямки дослідження відповідальності в зарубіжній та вітчизняній психологічній науці. Розглянуті окремі напрямки досліджень світовими психологічними школами проблеми відповідальності.Ключові слова: відповідальність, особиста відповідальність, соціальна відповідальність, моральна свідомість, відповідальна поведінка.