Причинні чинники розвитку розладів адаптації у військовослужбовців, звільнених з армії - Сукачева, О. Н. (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology)
В результаті дослідження було встановлено, що характерні стереотипи виховання відносно пацієнтів з АР, і особливо пацієнтів з афективним варіантом АР, була підвищена строгість батьків, нормативність в поведінці, орієнтація на зовнішні правила і норми, надмірне дотримання загальноприйнятим соціальним стереотипам.Негармонійним було виховання у більшості (88,89%) пацієнтів з АР. Стиль виховання в батьківських сім’ях у більшості пацієнтів з АР відрізнявся строгістю, високою вимогливістю, орієнтацією на соціальний успіх і думку тих, що оточують при дефіциті щирої зацікавленості та підтримки. При цьому основна увага приділялася недолікам.Таким чином, формувалося внутрішнє протиріччя: прагнення до уваги і успіху, досягнення яких одночасно означало підвищення риску критичних зауважень. Інші стилі виховання зустрічалися рідше і не мали достовірних відмінностей в підгрупах.