Вікові особливості особистості жінок, яким виконано мастектомію внаслідок захворювання на рак молочної залози - Селезньова, Ольга Станіславівна; Яковенко, Олена Констянтинівна (Visnyk of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series Psychology, 2015)
Стаття присвячена дослідженню вікових особливостей особистості жінок, яким виконано мастектомію. Показано характерні риси особистості жінок репродуктивного та не репродуктивного віку. Отримано дані щодо впливу радикальної мастектомії на особистість жінок, а також визначено розбіжності реагування жінок різного віку. Визначено, що жінки не репродуктивного віку відрізняються підвищенням тривожності та індивідуалістичності, невротизацією особистості, соціальною дезадаптацією, невпевненістю в собі, забарвленням майбутнього переважно негативними очікуваннями. Має місце поширення іпохондричних депресивних станів. Було виявлено, що найбільш травматичного особистісного змісту радикальна мастектомія та перенесення онкологічного захворювання набувають саме в групі жінок періоду менопаузи. Ключові слова: особистість, жінки, мастектомія, репродуктивний вік, нерепродуктивний вік, рак молочної залози.