Реформування поліцейського корпусу на пострадянському просторі: практичні навички та труднощі реформування структури на прикладах України, Грузії, Молдови, Киргизії - Краснова, М. Г. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Побудова поліцейського корпусу за армійською моделлю є головною причиною хронічного відчуження правоохоронних органів від суспільства та їхньої непрозорості. Така модель воєнізованої поліції була характерною в тоталітарних і авторитарних державах, у тому числі в пострадянських (крім Східної Європи та Прибалтики). В умовах демократії поліція є цивільною службою, відкритою і підзвітною суспільству. Сувора дисципліна не заважає сильним поліцейським профспілкам стежити за неухильним дотриманням громадянських прав своїх громадян.