Польській досвід розвитку конкуренції суспільно-політичних процесів - Рябой, Ю. О. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Польська політична система пройшла суттєвий шлях політичної трансформації. Починаючи з 1989 р. Польща офіційно утвердилась як демократична держава. В цих умовах трансформація політичної системи характеризувалась розбудовою інституцій, які стали новими політичними суб’єктами. В середині 90-х років ХХ ст. у Польщі закріпилася багатополюсна політична система, в якій в режимі „динамічної рівноваги” діють кілька приблизно рівних загальнонаціональних політичних гравців. Подальші зміни політичного життя польської держави вплинули на становлення політичного плюралізму як системи конкурентних відносин політичного життя суспільства.