WAYS TO OPTIMIZE THE RECRUITMENT SYSTEM OF THE RULING ELITE OF UKRAINE - Kozma, Vasil (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2024)
Розглядаються актуальні проблеми якості української правлячої еліти та можливі шляхи оптимізації її рекрутації в умовах російсько-української війни. Аналізуються ключові параметри формування політичного класу України у період відновлення незалежності. Визначається, що емпіричний аналіз трансформації українського політичного класу показує його тісний зв’язок з попередніми владними групами. Наголошується на тому, що цей зв’язок простежується і донині, адже у перші роки незалежності значна кількість колишньої номенклатури різного рівня зберегла високі посади у політико-адміністративній сфері та швидко пристосувалася до нових умов легко змінюючи, залежно від ситуації,  власні  політичні  позиції  та партійну приналежність. Постулюється нерозривна взаємозалежність процесу рекрутації еліти та характер сформованих суспільних відносин. Відзначається, що серед механізмів рекрутації еліти зберігається домінантна роль належності до «команди», потрібні зв’язки, патронаж, кумівство тощо. Встановлено, що закритість та деградація політичного класу України стала наслідком втраченої можливості перезавантажити владу в перше десятиліття відновлення незалежності української держави. Науковий інтерес спрямований на вивчення різноманітних способів і методів якісної зміни теперішнього політичного класу та його подальшої трансформації. Акцентується увага на поширенні авторитарних стилів управління та нівелювання ролі міжнародних інституцій. Підсумковий висновок роботи наголошує на тому, що в умовах повномасштабної збройної агресії коли багато процесів проходять зону турбулентності розв’язання проблеми якості управлінської еліти вимагає політичної волі, рішучості політичної еліти змінити принципи власного формування заради збереження незалежної української держави.