PREREQUISITES FOR THE EMERGENCE OF FEMINIST MOVEMENTS AND FOUR WAVES OF FEMINISM - Varych, Dmytro (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2024)
Описано історичний контекст та розвиток руху фемінізму, починаючи з боротьби жінок за рівні права жінок у суспільстві, політиці та економіці у хронологічній послідовності. Проаналізовано, як саме перші феміністки домоглися значних змін, включаючи право на освіту та власність. Враховуються внутрішні розколи через різні підходи до досягнення рівності.Визначено пріоритети фемінізму другої хвилі, у XX столітті, коли  акцент змістився на соціальну рівність та особисті свободі жінок, водночас продовжуючи боротьбу за політичні, економічні  та репродуктивні права. Період другої хвилі підкреслюється суміжністю соціального та політичного життя, а саме ті проблеми, з якими стикаються жінки в побуті та на роботі, мають системний характер. Розглянуто особливості руху фемінізму третьої хвилі, його головні цілі. Підкреслено зосередженість  руху  на більш локальних проблемах, з якими масово стикались жінки у повсякденності та кар’єрному зростанні. Виявлено характерні риси фемінізму третьої хвилі, появу нових проблематик у феміністському наративі (маскулиність, фемінність та андрогінність як поведінкові норми чоловіків та жінок).Зосереджено увагу на трансформацію феміністичного руху та зміщення його в поле інтернет-активізму з високим рівнем комунікації і соціальної мобілізації  для привернення уваги до проблем. Визначено фактори переходу до четвертої хвилі фемінізму та його особливості. Зокрема згадується використання інформаційних технологій, що дало початок таким феноменам, як соціальні мережі, блоги, хештеги. В рамках четвертої хвилі описується плюралізм значень цього руху для різних груп суспільства.