Аналіз промов, висловлених на урочистих зборах імператорського харківського університету 1806-1812 рр. - Пересада, О. О. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Здійснено спробу політологічного аналізу промов, виголошених на урочистих зборах у Харківському імператорському університеті на честь його заснування за період з 1806 по 1812 рік. Виділено політологічну складову в промовах Й. Шада, І. Тимковського, П. Шумлянського, А. Дюгура, Л. Якоба, Г. Успенського, Й. Ланга, з’ясовано їхнє ставлення до функцій університету, статусу держави й імператора, науки та її розвитку, освіти, формування та виховання патріотизму.