Типологія екологічної складової глобалістичної свідомості - Колісніченко, Р. М. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Досліджено типологію екологічної складової глобалістичної свідомості, її значення для розв’язання глобальних проблем у взаємовідносинах людини і природи. Проаналізовано типи глобалістичної свідомості залежно від ставлення до глобальних кліматичних змін (кліматично-нейтральний, кліматично-деструкційний, кліматично-традиційний, кліматично-прогресивний, кліматично-радикальний), до глобальних отруйних забруднень, в тому числі викидів радіаційного походження (нейтральний, екоруйнівний, тенденційний, екстраобмежувальний, екогармонійний). Доведено необхідність активного сприяння розвитку глобалістичної свідомості людства, як запоруки гармонійного подолання глобальних екологічних проблем.