Особливий статус територій як фактор попередження та врегулювання конфліктів: можливості впровадження для територій Донбасу - Панченко, Т. В. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Досліджуються особливості вживання поняття „території з особливим статусом” у сучасній науці та практиці та доводиться доцільність використання відповідної категорії у випадках, коли йдеться про певні форми владних відносин між центром і регіоном, націлені на попередження та врегулюванні конфліктів. Но основі вивчення довіду окремих країн та громадської думки населення України здійснюється оцінка перспектив встановлення „особливого статусу” для територій Донбасу.