Порівняльний аналіз умов виникнення іредентизму в різних типах політичних режимів - Горло, Н. В. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Досліджується вплив політичного режиму на виникнення іредентизму у поліетнічній державі, від якої прагне від’єднатися етнічна меншина-іредента. Розглянуто ступінь врахування етнічного чинника в суспільних процесах в умовах ліберальної, консоціальної демократії, а також етнократії. Проаналізовано парадокс демократії, коли конкуренція політичних еліт стає чинником виникнення іредентизму. Авторитарні і тоталітарні політичні режими не сприяють появі іредентистських настроїв усередині держави, але здійснюють експансіоністську політику іредентизму з метою приєднання територій проживання етнічних родичів.