Позбутися транзитології або в пошуках нових концептуальних парадигм - Шаповаленко, М. В. (The Journal of V.N. Karazin Kharkiv National University. Series "Issues of Political Science", 2016)
Розглядаються проблеми, що постали перед транзитологією з огляду на суперечливий перебіг пострадянських політичних трансформацій. Здійснено огляд основних підходів. Внесено пропозиції щодо осучаснення транзитологічної парадигми та напрямків подальших досліджень. Стверджується, що парадигма демократичного транзиту відіграла свою позитивну роль, але вочевидь реалії пострадянського простору вже не збігаються з положеннями цієї моделі. Абсолютна більшість пострадянських країн, що їх вважали транзитними у межах „третьої хвилі демократизації”, не просунулись значним чином у побудові демократії. Частина з них реконсолідувала авторитарні режими на новій основі, а більшість нині перебуває у невизначеній зоні між авторитаризмом та демократією.