Патоконативні комунікативні стереотипи інтернет-залежності в учасників анонімних інтернет-спільнот - Chugunov, V.; Gorodokin, А.; Shcherbina, V.; Skripnik, А. (Психіатрія, неврологія та медична психологія, 2016)
З метою порівняльного аналізу і формування типології патологічних інтернет-специфічних комунікативних патернів у осіб з персонологічно-детермінованими формами інтернет-залежностіта учасників анонімних інтернет-спільнот було обстежено 80 респондентів, що страждають на інтернет-залежність згідно з результатами опитувальника Internet-UDIT, серед яких 40 членів анонімноїінтернет-спільноти, які ідентифікують себе як «хікікоморі» (NEET), що декларують соціальну аутоізоляцію. Виявлено патоконативні комунікативні стереотипи (формально-комунікативний, компульсивний, аутистичний, утилітарно-комунікативний, альтернативно-мотиваційний, креативно-нарцисичний, рекреаційний) і подано їх денотації та ракурсні характеристики.