До теорії магнітоплазмове хвиль на поверхні напівпровідникової нанотрубки - Rashba, G. I. (Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Фізика», 2017)
У наближенні ефективної маси розглядаються плазмові і магнітоплазмові хвилі у системі електронів на поверхні циліндричної напівпровідникової нанотрубки. Електрон-електронна взаємодію враховується у наближенні хаотичних фаз. У випадку виродженого електронного газу знайдені положення вікон прозорості для хвиль на площині хвильовий вектор-частота та спектри цих хвиль. Їх частоти випробовують квантові осциляції типу де Гааза-ван Альфена, обумовлені перетином границь підзон у спектрі енергії електронів рівнем Фермі. Знайдено спектр і згасання хвиль у невиродженому електронному газі. У магнітному полі, паралельному осі циліндра, частоти магнітоплазмових хвиль випробовують осциляції типу Ааронова-Бома зі зміною напруженості магнітного поля.