Вплив низькоінтенсивних електромагнітних полів оптичного та радіочастотного діапазонів довжини хвиль на мікроорганізми c. Diphtheriae та роду Bordetella - Грабина, Валентин Андреевич; Манина, Жанна Николаевна; Бирюкова, Светлана Васильевна; Колоколова, Ольга Борисовна; Подаваленко, Алла Павловна; Коробов, Анатолий Михайлович (Фотобіологія та фотомедицина, 2015)
Вивчений вплив лазерного та радіочастотного (міліметрові хвилі) опромінення на адгезивну та гемолітичну активність токсигенних штамів C. diphtheriae. Після опромінення збудники дифтерії втрачали одну із ознак патогенності – адгезивність, при цьому підвищувалася їхня гемолітична активність.Спостерігалися зміни біохімічної активності, серологічних властивостей та антибіотикочутливості мікробів роду Bordetella під впливом червоного та інфрачервоного лазерного випромінювання. При цьому зростала чутливість мікробів кашлюка до цефалоспоринів та пеніцилінів і зменшувалась до макролідів.