Інтерпретація концептів народницького театру в оповіданні «Антрепреньор Гаркун-Задунайський» - Науменко, Наталія Валентинівна (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series “Philology”, 1970)
У статті розглянуто раннє оповідання Володимира Винниченка «Антрепреньор Гаркун-Задунайський» (1903) з позицій міждисциплінарного дослідження. Показано, що інтерпретовані у прозовому творі реалії (особливості драматургії, принципи театральної режисури, підготовка костюмів і декорацій тощо), характерні для так званого народницького театру, набувають гротескної форми, увиразнюючи головні позитиви та негативи тогочасного драматичного та театрального мистецтва. Своєї естетичної мети автор досяг, послуговуючись усіма регістрами комічного у прозовій оповіді.