Родинне й національне: проблема вибору «між двох сил» (на матеріалі п’єс Людмили Старицької-Черняхівської та Володимира Винниченка) - Процюк, Любов Богданівна (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series “Philology”, 1970)
У статті проаналізрвано драми “Останній сніп” Людмили Старицької-Черняхівської та “Між двох сил” Володимира Винниченка в аспекті екзистенційної проблеми вибору родинного та національного.  П’єси обох письменників були написані практично одночасно і порушили актуальні на той час і сьогодні проблеми. До уваги взято також специфіку конфлікту п’єс, образний світ та інші поетикальні особливості творів. Доведено, що українська драма початку ХХ ст. активно розвивала психологізм як домінантну рису.