Класифікаційні засади таксономій мовленнєвих актів - Мелкумова, Тетяна Володимирівна (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series “Philology”, 2015)
У статті розглядаються різні таксономії мовленнєвих актів як мінімальних одиниць нормативної соціомовленнєвої поведінки в межах прагматичної ситуації. З’ясовуються класифікаційні засади виокремлення різних типів мовленнєвих актів. Особливу вагу при класифікації мовленнєвих актів мають перформативні дієслова. Системи зарубіжних і вітчизняних лінгвістів охоплюють різну кількість мовленнєвих актів залежно від ступеня абстракції при виокремленні груп мовленнєвих дій.