Творча криза П. Гулака-Артемовського: біографічний та культурно-історичний аспекти - Борзенко, Олександр Іванович (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series “Philology”)
У статті досліджуються основні передумови творчої кризи П. Гулака-Артемовського, що спричинили тривале поетичне мовчання. Особливу увагу звернено на суспільно-політичні та особистісні чинники, які змусили письменника утримуватись від публічних літературних виступів. Також розглядаються особливості життєвої філософії П. Гулака-Артемовського, в основу якої було культивування приватного життя людини.