Соціокультурна детермінація називання осіб зі значенням «вік людини» в українській мові (діти і старі) - Гурова, Оксана Модестівна (The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series “Philology”, 2015)
У статті розглянуто особливості соціокультурної детермінації назв осіб зі значенням «вік людини» в українській мові. Простежено залежність найменувань, що належать до лексико-семантичної підгрупи «діти», від етапів дорослішання та особливостей входження дитини в життя соціуму. Висвітлено оцінну семантику лексем, що позначають дітей і старих людей з урахуванням специфіки соціокультурних детермінант загального плану. Проаналізовано окремі номінації з погляду мовних засобів вираження аксіологічної семантики.