Проблема художнього виховання студентів у вітчизняній науково-педагогічній думці другої половини ХІХ- початку ХХ століття - Шумська, Ольга Олександрівна (Scientific notes of the pedagogical department, 2015)
У статті розглядаються основні погляди видатних педагогів Харківського імператорського університету, в контексті їхньої науково-педагогічної діяльності в другій половині ХІХ- на початку ХХ століття, на проблему художнього виховання,  як невід’ємної складової естетичної підготовки студентів-майбутніх учителів. Визначено, що мета художнього виховання, як важливого напряму естетичної підготовки майбутніх учителів, вбачалась в орієнтуванні людини на творче перетворення життя за законами краси, а завдання – у формуванні за допомогою мистецтва неповторної духовно-творчої індивідуальності.