Конфлікт лінгвокультурної особистості та науково-технічного прогресу у контексті вищої освіти - Сердюк, Вікторія Миколаївна; Хіменко, Наталя Львівна; Кобзар, Олена Іванівна (Scientific notes of the pedagogical department, 1970)
Робота присвячена опису мовної особистості на сучасному етапі розвитку суспільства. Мова розглядається як соціальне явище у контексті культурологічної лінгвістики, мовна особистість – як носій мовної свідомості. Зроблено  висновок про конфлікт між науково-технічним прогресом і культурою.  Намічено деякі шляхи  подолання цього конфлікту.