Гуманізація педагогічного процесу - Боченко, Ольга В’ячеславівна (Scientific notes of the pedagogical department, 1970)
Завжди було відомо, що освіта та виховання людини може бути успішним тільки тоді, коли вони йдуть за його природою, враховуючи задатки, потреби та інтереси людини. Гуманістичний педагогічний процес дозволяє людині реалізувати унікальні здібності та привести її до вершин знання та майстерності. На шляху реалізації цієї  проблеми гуманізації педагогічного процесу виникли складні перепони, які пов’язані зі знаннями  складних законів, які керують соціальною життєдіяльністю людини й особливо функціювання його інтелекту, моральних чинників, що  сторіччями не було змоги втілити його у життя.